Bezoek ons
Patersplein 14, Bocholtz
Openingstijden
Ma - Vrij : 7:30 - 20:00 uur

Tapen omvat alle vormen van het aanbrengen van tape op een lichaamsdeel. Tapes zijn er is allerlei soorten, maten en kleuren. Grofweg zijn 2 manieren van tapen te onderscheiden: Medical Taping en Conventionele Taping. Het verschil zit in de elasticiteit van de tape. De elasticiteit van de tape bepaald namelijk de werking van de tape op het betreffende lichaamsdeel.

Conventionele Taping

Bij de conventionele tape-methode wordt met niet-elastische tape getracht een bewegingsbeperking van gewrichten te bewerkstelligen. Deze tape heeft een grote trekkracht en wordt voornamelijk toegepast om een gewricht te immobiliseren. Meestal betreft het verstuikte of instabiele gewrichten.

Het doel van de tape is te voorkomen dat trekkrachten op het betreffende gewricht ontstaan die klachten kunnen doen ontstaan of verergeren.

Conventionele tape wordt nog maar weinig toegepast omdat de tape niet functioneel is. Doordat de tape niet elastisch is, kan de huid de tape vaak minder goed verdragen en kunnen circulatieproblemen ontstaan. Daarnaast zit de tape vaak erg strak en is niet waterresistent. Verder wordt het normale bewegen van het lichaam verhinderd, doordat het betreffende lichaamsdeel vrijwel volledig geïmmobiliseerd wordt. De tijdsduur van dergelijke immobilisatie wordt daarom zo kort mogelijk gehouden.

Medical Taping 

Medical Taping is een tape-methode met elastische tape. Deze tape ondersteunt bewegingen van het betreffende lichaamsdeel. Dit gebeurt door het reguleren spieractiviteit. De gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar ook op de bloed- en lymfecirculatie in het lichaam. De tape ondersteunt weefsels, spieren en/of gewrichten binnen hun functie, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd.

Door gebruik te maken van verschillende tape-technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Denk hierbij aan:

  • Pijndemping
  • Spierfunctie verbeteren door spanningsregulatie
  • Stimuleren spieractiviteit
  • Verminderen spierspanning
  • Ondersteunen gewrichtsfunctie
  • Stimuleren bewegingsgevoel
  • Positiebeïnvloeding
  • Vergroten stabiliteit
  • Stimulatie van bloedcirculatie
  • Stimulatie van lymfe/vocht afvoer

Medical tape heeft daarmee een breed toepassingsgebied: blessure behandelingen, verminderen van ontstekingsreacties, overbelasting klachten, vochtophopingen, houdingscorrecties, etc.

De tape kan meerdere dagen blijven zitten en is waterresistent. Het effect van de tape vormt daardoor een verlenging van het effect van de uitgevoerde behandeling

! Taping wordt, indien nodig, toegepast binnen een normale behandeling en kost niets extra.

Heb je klachten of het advies van onze specialisten nodig?
Neem dan contact met ons op, dan plannen we een afspraak.