Oedeemtherapie heeft als doel het lymfesysteem te stimuleren middels lymfedraingage. Daarnaast kan de oedeemtherapeut ook fascietechnieken, lymfetaping, en /of zwachtelen toepassen. Dit alles om de lymfestroom stimuleren of te ondersteunen.

Wat is lymfoedeem?  

Lymfoedeem is een opeenhoping van water en afvalproducten in het weefsel net onder de huid. Het ontstaat als het lymfestelsel dit vocht niet goed kan afvoeren doordat de lymfebanen en/of lymfeklieren beschadigd of geblokkeerd zijn. De lymfe voert de eiwitten, de afvalproducten en het vocht af uit het weefsel. Lymfoedeem kan een aangeboren afwijking zijn, of secundair ontstaan na een infectie, trauma of medische behandeling bij bijvoorbeeld kanker.

Wat zijn symptomen van lymfoedeem?

De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn: zwelling, een vermoeid en zwaar gevoel, pijn of tintelingen, beperkingen in de bewegingen en of beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.

De behandeling?

De oedeemfysiotherapeut kan je helpen bij lymfoedeem met de volgende therapievormen:

  • Manuele lymfedrainage;
  • Compressie (zwachtelen);
  • Aanleren van zelfmassage;
  • Informatie over huidverzorging en leefregels;
  • Aanmeten van therapeutische elastische kousen;
  • Oefentherapie om de afvoer te bevorderen.

Je kunt bij Fysiotherapie Bocholtz terecht voor oedeemtherapie. We hebben een zeer aangename samenwerking met Simone Lange van Thuis in Beweging.

Heb je vragen over Oedeemtherapie of het advies van onze specialisten nodig?
Neem dan contact met ons op, dan plannen we een afspraak.