Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een specialisatie (MSc) heeft gevolgd voor manuele therapie. Daardoor is hij/zij expert op het gebied van onderzoek en behandeling van het musculoskeletale stelsel.

Wat is Manuele Therapie?  

De manueel therapeut gaat altijd opzoek naar de oorsprong van de klacht. Hij/zij ziet de verbanden tussen de verschillende lichaamsweefsels en pakt daar aan waar nodig is. De oorzaak van het probleem kan variëren van de plek waar je de pijn daadwerkelijk voelt. Net zoals de Fysiotherapeut handelt de Manueel Therapeut binnen het bio psychosociale model.

Hoe gaan we te werk?

Ook de werkwijze van de Manueel Therapeut is gelijk aan die van de Fysiotherapeut. Er wordt een screening (kort vraaggesprek om ernstige pathologie uit te sluiten) anamnese (uitgebreid vraaggesprek om klacht volledig in kaart te brengen) en onderzoek uitgevoerd maar hierbij zullen specifiekere vragen en onderzoekstechnieken worden toegepast. Indien nodig kan het zijn dat u doorverwezen wordt naar een andere specialist.

De Manueel Therapeut maakt gebruik van specifieke behandelmethodes om zo de verminderde bewegelijkheid van diverse weefsels te herstellen. Dit kan middels mobiliserende technieken of door manipulatie technieken ‘’het kraken’’.

De effectiviteit van manuele therapie is grotendeels wetenschappelijk bewezen. Het effect wordt vaak direct na de behandeling waargenomen, men spreekt van meer bewegingsvrijheid en afname van pijn.

Om terug kerende klachten te voorkomen is het behandelplan buiten het herstel van bewegelijkheid gericht op het geven van advies en informatie, begeleiding en inzicht van gezond bewegen.

Wanneer Manuele Therapie?

  • Hoofd- en nekpijn die ontstaan door het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen/handen;
  • Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
  • Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen/voeten;
  • Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;
  • Zenuwpijnen door verminderde neurodynamica (zenuwbewegelijkheid).

Heb je klachten of het advies van onze specialisten nodig?
Neem dan contact met ons op, dan plannen we een afspraak.