Fysiotherapie is een behandelwijze die zich voornamelijk richt op het behandelen van klachten aan je spieren/pezen, banden, gewrichten en zenuwen, ook wel het musculoskeletale stelsel genoemd. Fysiotherapie richt zich echter op een veel breder gebied dan uitsluitend op lichamelijke klachten.
Wat is fysiotherapie?
De patiënt wordt als één geheel gezien door de fysiotherapeut binnen het bio psychosociale model.
Het bio psychosociale model vertelt dat er meerdere factoren zijn die meespelen bij het ontstaan, voortbestaan of herstel van een klacht.
- Biologisch aspect = het lichaam, conditie van het lichaam en het milieu waarin we leven.
- Psychologisch aspect = onze persoonlijkheid, gedachten en gevoelens zowel bewust als onbewust.
- Sociaal aspect = onze omgeving, privé en werk.
Hoe gaan we te werk?
De Fysiotherapeut gaat aanvankelijk een vraaggesprek met je aan om erachter te komen wat de aard is van de klacht.
Vanaf 2006 is het mogelijke via directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF) een afspraak te maken. Indien dit het geval is, wordt er allereerst een kort vraaggesprek gevoerd om erachter te komen of je daadwerkelijk op de correcte plek bent met je klacht (screening) of dat je beter doorverwezen kunt worden naar een andere specialist bijvoorbeeld de huisarts.
Hierna volgt een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) gevolgd door een lichamelijk onderzoek. De fysiotherapeut stelt met jou samen een behandelplan op. Dit behandelplan is maatwerk waarbij de oorzaak van het probleem aangepakt wordt.
Elk mens is anders, elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de lichaamsregio en de actualiteit van de klacht.
Naast het behandelen van klachten besteden we veel aandacht aan het voorkomen van terugkeer van de klachten.